Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Senatori români cer reducerea taxelor…

Senatori români cer reducerea taxelor consulare percepute la redobândirea cetăţeniei române

30 de senatori şi deputaţi ai Partidului Democrat Liberal şi Forţa Civică din Parlamentul României au transmis ministrului de Externe, Titus Corlăţean, o scrisoare prin care solicită reducerea taxelor  percepute pentru perfectarea actelor în procesul de redobândire a cetăţeniei române, precum şi eliminarea dovezii deţinerii a 500 de Euro pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în România, solicitată cetăţenilor R. Moldova.

„Considerăm că efortul diplomatic pe care îl întreprinde România pentru susţinerea R. Moldova în procesul de integrare europeană trebuie completat cu măsuri concrete în sprijinul cetăţenilor Republicii Moldova, menite a consolida şi a aprofunda relaţia bilaterală dntre cele două state”, se arată în solicitarea parlamentarilor PDL.

Printre semnatari se află şi doamna deputat Roberta Anastase, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, deputat Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, deputat Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor, senator Traian Igaş, fost ministru al Administraţiei şi Internelor.

În prezent, pentru înscrierea certificatelor de naştere sau de căsătorie eliberate de autorităţile străine în actele de stare civilă româneşti, în termen de peste 6 luni, se percepe o taxă de 140 de euro.

Totodată, pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în România, cetăţenii R. Moldova trebuie să facă dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 de Euro/zi, pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de de 500 Euro ori chivalentul în valută convertibilă.